Google Algoritmaları ve Etkileri

Google Algoritmaları ve Etkileri

Geçtiğimiz yıllarda Google, Panda ve Penguin gibi arama motoru üzerinde büyük algoritmik güncellemeler yapmıştı. Yıl içinde sıklıkla gerçekleşen küçük çaplı güncellemeler var ancak sitelerdeki dramatik trafik değişimleri bu tür büyük algoritma güncellemelerinden kaynaklanmakta. Google’ın isimsiz olarak yaptığı güncellemeler Phantom, Phantom 2 olarak adlandırılıyor.

Örneğin “mobilegeddon” olarak adlandırılan son güncellemede mobil cihazlar için kullanım kolaylığı sağlamayan web siteleri arama sonuçlarında çok arka sayfalarda ya da hiç listelenmemekle sonuçlandı. Mobilegeddon 21 Nisan’dan beri aktif ve güncellemeleri yapmayan siteler, mobil cihaz kullanımını da göz önüne alacak olursak, uzun vadede çok daha fazla etkilenecek gibi görünüyor.

google algoritma güncellemesi

Yaklaşık 2 yıl önce ortaya çıkan ve herhangi bir duyuru olmamasıyla ve belirgin bir trafik kaybına neden olmasıyla ünlenen Phantom güncellemesinin 2. versiyonu bu ay başında doğrulandı.

Google Phantom Algoritması

İçerik kalitesiyle ilgili olan bu güncelleme “The Quality Update” olarak geçiyor. Peki Panda güncellemesinde de var olan bu kalite hadisesi nedir?

  • Organize Site Yapısı, İçerik Kalitesi ve İçeriğe Giden Yol
    (Bu bölüm Google tavsiyeleri üzerinden yazılmıştır.)
    Ziyaretçilerinizin sitenizde kolaylıkla gezinmesi ve aradığı içeriği bulabilmesi için organize bir yapı ve bilgilendirici url yapısı önem taşır. Sadece ziyaretçiler değil, arama motorlarının da siteyi kolayca tarayabilmesi de organize site yapısından geçer.

    Sitenizin kullanışlı ve benzersiz olması kullanıcıların tekrar tekrar sayfanızı ziyaret etmesini sağlayacaktır. Örneğin, restoran işletmesi web sitesinde adres bilgilerini, hizmet saatlerini, iletişim bilgilerini ve varsa aktiviteleri hakkında bilgi veriyorsa bu kullanıcıların tekrar ziyaret etmesini sağlayacaktır. Aşağıda Matt Cutts‘ın anlatmış olduğu açıklayıcı video da bu konuyu çok güzel bir şekilde özetliyor.

  • Benzersiz İçerik
    Bir diğer unsur olan “benzersizlik” de diğer sitelerde yer almayan bilgiden bahsetmek, ya da konuya farklı bir bakış açısından bakabilmektir. Böylece internette yer alan binlerce benzer veya kopya bilgiden ziyade farklı bir bilgi yayınlamış olursunuz.Yazıları yazarken gösterilen özen kadar sitenin tasarımı da çok önemli bir unsur. Çünkü ne yapılırsa yapılsın, kullanıcı deneyiminde önemli bir parça her daim tasarım olacaktır.
PaylaşınTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone
Kıvanç Bayraktaroğlu

Kıvanç Bayraktaroğlu

Co-Founder - Chief Digital Officer

More Posts - Website