Google ve Gizlilik Politikaları

Google ve Gizlilik Politikaları

Geçtiğimiz hafta bir Google kullanıcısının hesabında yer alan görseller, çocuk istismarı yapıldığı gerekçesiyle hesap sahibi olan John Henry Skillern’i yakalattı.Metro Internet Crimes Against Children Taskforce dedektifinin açıklaması ilginçti. Kendisinin dahi bahsi geçen bilgiyi göremeyip, fotograflara ulaşamadığını ancak Google’ın bunu rahatlıkla yapabildiğinden söz etti. İlk bakışta oldukça başarılı bir organizasyon olarak görünüyor. Bu tür suçluların yakalanması çok önemli olsa da “Google ve Gizlilik Politikaları” yine tartışma konusu oldu.

Suçlunun kendisini Gmail hesabı ile ele verdiğini düşünürsek, takip oldukça derinlemesine yapılıyor. Google’ın Gmail hizmetinde yer alan gizlilik politikasında “çocuk istismarına karşı sıfır tolerans” olduğuyla ilgili açık bir ifade var. Bu tarz bir içerik olduğuna dair haberdar olunduğunda derhal uygun birimlere bildirilmesini ve buna karşı gereken hareketin yapılması sağlandığı ifade ediliyor.

Geçtiğimiz yıl Google’ın baş hukuk yetkilisi David Drummond’un çocuk istismarı ve bunla ilgili medyaya karşı Google’ın bir teknoloji geliştirdiğini açıklamış, böylelikle tespit edilen medyanın derhal silinmesini ve yetkililere bilgi verildiğini söylemişti. Buraya kadar her şey oldukça güzel ve olması gerektiği gibi ama kişisel e-posta hesaplarının denetlenmesi biraz rahatsız edici olabilir.

Google kullanıcı e-postalarını tarama ve casusluk benzeri girişimlerinden ilki değil. Sanki gizlilik ilkeleri ilk hedefleri olan “kullanıcıya aradığı sonucu sunmak” konsundan biraz uzak gibi geliyor. Kullanıcıların davranışlarını takip ederek onların en iyi reklam hizmetini almalarını sağlıyor. Ancak endişelendiren nokta bu hizmet için bu “davranış takibi”nin ne derecede yapıldığı.

Bu denli bir tarama kimi kullanıcılar tarafından takdir ile karşılansa da büyük bir çoğunluk kişinin özel alanına girilmesinden rahatsız. Kimisi Google hesaplarını kapatıp, başka servislere yönelse de Google kişisel bilgileri, davranışları kullanıcılara “daha iyi bir hizmet” verebilmek adına izlemeye devam edecek.

 

PaylaşınTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone
Kıvanç Bayraktaroğlu

Kıvanç Bayraktaroğlu

Co-Founder - Chief Digital Officer

More Posts - Website